علائم تجاری

نشانه‌های جغرافیایی کالا‌ها شناسایی و ثبت شوند

(1395/9/5) دفتر حقوقی موکل- رییس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، گفت: لازم است نشانه‌های جغرافیایی که مبدا یک کالا و ویژگی‌های آن را مشخص می‌کنند، شناسایی و ثبت شوند.


به گزارش مهر، محمدحسن کیانی در همایش ثبت نشان جغرافیایی صنایع دستی با اشاره به فعالیت‌های مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اظهارکرد: این مرکز از سال ۱۳۰۴ فعالیت خود را آغاز کرده و قانون حمایت از حقوق مولفان و هنرمندان در سال ۱۳۴۸ تصویب شده است. به دنبال آن قانـــون حمایت از نشانه‌های جغرافیایــــی کالا در سال ۱۳۸۳ به تصویب رسیده است.


به گفته رییس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، قانون و آیین‌ نامه اجرایی مربوط به حمایت از نشانه‌های جغرافیایی کالا، برای نخستین بار امکان ثبت و حمایت از کالاهای واجد شرایط نشان جغرافیایی را در کشور فراهم ساخته و بدین ترتیب ظرفیت قانونی لازم به منظور حمایت از بعضی محصولات نظیر صنایع دستی، فرش و محصولات غذایی نظیر پسته و زعفران، درقالب نشان ایجاد شده است.
کیانی با اشاره به ضرورت توجه مالکیت معنوی و حمایت از آن، بیان کرد: امروزه نقش اساسی و تعیین‌کننده حمایت از حقوق مالکیت معنوی در ایجاد زمینه ابتکار و نوآوری و توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و رشد سرمایه گذاری و تجارت بین المللی برکسی پوشیده نیست.

 ثبت ملی نشانه‌های جغرافیایی مقدمه‌ای برای ثبت جهانی آن


وی ادامه داد:  حقوق مالکیت صنعتی نیز به عنوان بخش عمده‌ای از حقوق مالکیت معنوی با دربرگرفتن حق استفاده انحصاری علایم تجاری، اختراعات، طرح‌های صنعتی، نام تجارتی، مبدأ و نشان جغرافیایی کالا از ابتکار و نتیجه فکر افراد در برابر اشخاص ثالث از طریق ثبت این حقوق در محدوده جغرافیایی کشور یا کشورهای محل ثبت حمایت کرده و بدین ترتیب ضمن ایجاد انحصار بهره‌برداری از رقابت مکارانه در عرصه تجارت و صنعت جلوگیری و موجبات تسهیل انتقال تکنولوژی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی را فراهم می سازد .


کیانی ثبت ملی نشانه‌‌های جغرافیایی را مقدمه‌ای برای ثبت جهانی آن دانست و افزود: نشانه‌های جغرافیایی، بدون ثبت نیز مورد حمایت قرار می‌گیرند اما تا یک نشان به ثبت ملی نرسد در فهرست جهانی ثبت نمی‌‌شود. از سویی اگر کالایی، خارج از قلمرو تولید شود یا خصوصیات ویژه آن منطقه جغرافیایی خاص را نداشته باشد، خارج از دایره نشانه جغرافیای ملی قرار می‌گیرد.


در ادامه سعید حبیبا، معاون پژوهشی دانشکده حقوق دانشگاه تهران نیز با اشاره به اینکه مالکیت معنوی در دنیا از اهمیت خاصی برخوردار است، گفت: نشانه‌‌های جغرافیایی در محدوده مالکیت‌صنعتی قرار‌می‌گیرند و به قدری توجه به مالکیت‌های معنوی اهمیت دارد که سازمان ملل از مجموعه سازمان‌های مختلفی که برای خود ایجاد کرده یکی را به مالکیت معنوی اختصاص داده است. به گفته وی نشان جغرافیایی، نشانی است که مبدا کالا را مشخص می‌کند به شرط آن که کالا دارای ویژگی‌های قابل انتساب به یک محل یا منطقه جغرافیایی باشد. برای مثال وقتی می‌گوییم فرش کاشان باید رنگ آمیزی‌ها، گره‌ها و طرح‌‌های آن متفاوت با فرشی باشد که در دیگر مناطق بافته می‌شود.

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید