علائم تجاری

نفقه فرزندان با طلاق والدین ساقط نمی‌شود|دفتر حقوقی موکل

بیشتر خانواده ها با معنا و مفهوم نفقه آشنایی دارند اما شاید کماکان دامنه کامل این حق را نشناسند. بیشتر مردم نفقه را حول محور حق زن بر مرد می دانند؛ این موضوع در حالی است که نفقه زوجه را می توان فقط یک نوع از نفقه دانست و در قانون مدنی، به پرداخت نفقه از سوی پدر به فرزندان نیز اشاره شده است.
مفهومی که از نفقه استنباط می شود، انفاق و کمک کردن است که این انفاق بعضاً الزام آور می شود مانند نفقه زوجه، نفقه فرزند و نفقه اقارب.

 

مطابق قانون مدنی، پرداخت نفقه فرزند بر عهده پدر است و در صورتی که پدر فوت کرده یا قادر به پرداخت نفقه فرزندان خود نباشد، پرداخت نفقه بر عهده پدربزرگ یا همان جد پدری خواهد بود و چنانچه جد پدری نیز زنده نبوده یا توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشد، تأمین نفقه بر عهده مادر خواهد بود. همچنین در صورتی که مادر نیز در قید حیات نباشد یا تنگی معیشت داشته باشد، پرداخت نفقه بر عهده جدات پدری و اجداد مادری خواهد بود.
اگر ترتیبی نسبت به نفقه فرزند قائل باشیم، باید بگوییم که پرداخت نفقه فرزند به ترتیب، بر عهده پدر، پدربزرگ، مادر، مادربزرگ پدری و پدربزرگ مادری خواهد بود.
با این توصیف به خوبی در می یابیم که قانونگذار برای دریافت نفقه فرزندان شیوه های مختلفی پیش بینی کرده است.
قانونگذار پیش بینی کرده است که چنانچه پدر با داشتن امکانات و توانایی مالی، از پرداخت نفقه فرزندانش خودداری کند، این موضوع می تواند بار کیفری برای او به همراه داشته باشد.

فرزندان یا افرادی که با توجه به شرایطی، مسئولیت نگهداری فرزندان را بر عهده دارند، می توانند علیه پدر در این زمینه به دادگاه شکایت کنند و در ادامه چنانچه پدر دارای اموالی باشد اما از پرداخت نفقه به فرزندان خود امتناع کند، آنها می توانند با ارایه دادخواست به دادگاه صالح، اموال و دارایی پدر را، نسبت به میزان نفقه تعیین شده، به نفع خود توقیف کنند و این رویه ای است که در قانون برای رسیدگی به چنین شکایت هایی وجود دارد.
با توجه به اینکه قانون مرد را به عنوان سرپرست خانواده معرفی کرده، پدر ملزم است علاوه بر نفقه همسر، نفقه فرزندانش را نیز پرداخت کند و این حقی است که در صورت طلاق والدین هم ساقط نخواهد شد و تحت شرایطی فرزندان می توانند در مقاطع مختلف، نفقه و الزام پدر به پرداخت آن را تقاضا کنند.
نفقه فرزند یکی از مباحث پیچیده حقوقی به شمار می رود که حتی در مواردی مانند شروط ضمن عقد نیز نمی توان به سادگی در رابطه با آن تصمیم گیری کرد.
اگر زن و شوهر بخواهند در این باره در عقدنامه چیزی درج کنند، این امر امکان پذیر نخواهد بود زیرا صاحب صاحب فرزند نیستند و معلوم هم نیست که در آینده صاحب فرزندی شوند لذا چون از نظر حقوقی فرزندی وجود ندارد، نمی توانند در هنگام عقد، درباره آن تصمیم گیری کنند.

قانونگذار در ماده ۵۳ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ مقرر می دارد: «هر کس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند، به حبس تعزیری درجه شش یعنی حبس بیش از شش ماه تا دو سال محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان، تعقیب جزایی یا اجرای مجازات موقوف می شود. در صورت صدور حکم مبنی بر پرداخت نفقه و امتناع شخص از پرداخت، شخص واجب النفقه می تواند اعمال ماده سه و جلب شخص منفق را درخواست کند.


منبع

بیشتر درباره نفقه بدانید

زوجه برای نفقه زمان گذشته خود می‌تواند اقامه دعوی کند.|دفتر حقوقی موکل

وضعیت نفقه فرزند حاصل از تلقیح مصنوعی|دفتر حقوقی موکل

پرداخت نفقه حق است یا تکلیف؟ |دفتر حقوقی موکل

تفاوت‌های نفقه زن و اقارب چیست؟ |دفتر حقوقی موکل

 

 

 

 

 

 

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید