علائم تجاری

معرفی دعوای ابطال معامله |دفتر حقوقی موکل

قبل از ورود در بحث دعوای ابطال لازم است در خصوص حکم وضعی قراردادها توضیح مختصری داده شود تا در ادامه مسائل اختصاصی مربوط به دعوای ابطال معامله را به بحث بنشینیم .

 

 

دفتر حقوقی موکل، ارائه دهنده خدمات حقوقی توسط وکلای پایه یک دادگستری 

وضعیت حقوقی یک قرارداد از سه حال خارج نیست : صحیح ، باطل ، غیر نافذ که به این حالت ها حکم وضعی قرارداد گفته می شود حکم وضعی قرارداد را قانون مشخص می کند و البته وضعیت یک قرار داد ممکن است از یک حالت به حالت دیگری تبدیل شود به عنوان مثال قرار داد غیر نافذ ممکن است به باطل تبدیل شود .

مبحث اول : حالت های وضعی قرارداد

بند اول ) معماله صحیح : معامله صحیح معامله ای است که شرایط ذیل در ان رعایت شده باشد :

1.شرایط اسسی معامله : شرایط اساسی معامله در ماده 190 قانون مدنی احصاء گردید و مقنن صراحتا صحت هر معامله را منوط به وجود چهار شرط مندرج در این ماده کرده است که مفصل مورد بحث قرار خواهد گرفت .

هر قراردادی که شرایط ماده یاد شده را نداشته باشد باطل خواهد بود حال انکه برای صحت هر معامله وجود این شرایط کافی نیست بلکه در صورتی که این معامله در قالب عقد معین باشد شرط دوم هم لازم است .

2.شرایط عقود معین : در عقود معین علاوه بر شرایط عمومی صحت معامله ، لازم است شرایط اختصاصی هر قرارداد نیز رعایت شود ، در غیر این صورت قرارداد باطل است . به عنوان مثال برابر ماده 778 قانون مدنی در صورتی که در عقد رهن شرط شود که مرتهن حق فروش عین مرهونه را ندارد عقد باطل است و مطابق ماده 348 قانون مدنی بیع چیزی که بایع قدرت به تسلیم ان ندارد باطل است .

بند دوم ) معامله باطل : معامله باطل که از ان تحت عنوان بیع فاسد هم یاد می شود به مثابه عدم است و به تعبیر قانون مدنی : ( اثری در تملک ندارد ) معامله باطل درست نقطه مقابل صحیح است . به دیگر سخن معامله باطل یا فاقد یکی از شرایط اساسی معامله است و یا از عقود معین بوده و یکی از شرایط اختصاصی معامله را ندارد .

بند سوم ) معامله غیر نافذ : نفوذ در لغت به معنای اثر داشتن و عدم نفوذ به مفهوم بی اثر بودن است : اما اصطلاحا عنوان معامله و عقدی ناقص است که برخی حقوقدانان از ان تحت عنوان معامله صحیح هم یاد کرده اند که علی رغم داشتن تمام شرایط یک معامله صحیح هنوز کامل نیست و امکان دارد وضعیت حقوقی چنین معامله ای تغییر پیدا کند و به معامله باطل تبدیل شود . همان طور که گفته شد در صورت عدم وجود یکی از سرایط اساسی معامله بطلان معامله حتمی است : اما در صورتی که فرد برای معامله قصد داشته باشد : اما رضا نداشته باشد ان معامله صحیح است : لیکن با توجه به ناقص بود ناثر حقوقی نخواهد داشت : مثل موردی که فردی در اثر تهدید خودش با خانواده اش اقدام به انجام معامله ای می کند که چنین معامله ای اگرچه با وجود قصد باطل نیست . لیکن نمی تواند منشا اثر حقوقی باشد ، چنین معامله ای تنها زمانی اثار حقوقی پیدا می کند که مکره بعد از رفع اکراه نسبت به ان اعلام رضایت نماید .

   جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با وکلای دفتر حقوقی موکل ارتباط برقرار نمایید.

 

 بیشتر بدانید

اقاله و فسخ معامله چه فرقی با هم دارند؟ |دفتر حقوقی موکل
چگونه معامله کنیم تا از حمایت قانون برخوردار شویم؟

 

 

 

 

 

  • معرفی دعوی

    اثبات مالکیت

    اختلاف در مالکیت یکی از مباحث مهم حقوقی و موضوع بسیاری از پرونده‌های دادگستری می‌باشد. در یک وضعیت معمولی برابر مواد 22 و 48 قانون ثبت، مالک کسی است که سند به نام او در دفتر املاک به ثبت رسیده و یا کسی که ملک برابر مقررات به او منتقل شده است؛ اما کم نیست مواردی که بین دارندگان سند عادی و حتی دارنده سند عادی با دارنده سند رسمی در مالکیت اختلاف حادث می‌گردد، در چنین وضعیتی طرح دعوای اثبات مالکیت لازم می‌شود.

    اختلاف‌نظر در طرح دعوای اثبات مالکیت

    اثبات مالکیت جزء دعاوی است که در خصوص پذیرش آن بین قضات اختلاف‌نظر وجود دارد؛ اما به نظر می‌رسد، غالب قضات در مورد پذیرش چنین دعوایی در مورد املاک ثبت نشده اتفاق نظر دارند؛ لیکن در باب املاکی که دارای سند مالکیت هستند دادگاه‌ها مطابق مواد 47 و22 فردی را مالک می‌شناسند که سند اصلی مالکیت به نام اوست و عقیده صاحب‌نظران مخالف با دعوای اثبات مالکیت در مورد املاک ثبت شده بر این است که در صورتی که در مورد املاک ثبت شده دعوای اثبات مالکیت را بپذیریم با صدور حکم به مالکیت صاحب سند عادی ملک هم‌زمان دارای دو سند رسمی خواهد بود، یکی نزد خوانده دعوی که برابر ماده 22 دارای اعتبار است و دیگری حکم قطعی مبنی بر اثبات مالکیت دارنده سند عادی و بر این اساس با طرح دعوای اثبات مالکیت در مورد املاک دارای سند رسمی مخالفت می‌کند؛ اما در مورد اراضی و املاک ثبت نشده، امکان طرح چنین دعوایی از دید غالب صاحب‌نظران وجود دارد در پاسخ به ایراد حقوق‌دانان در خصوص عدم قابلیت طرح دعوای اثبات مالکیت در مورد املاک دارای سند رسمی گفته شده که ایراد و انتقاد اظهار شده صحیح به نظر نمی‌رسد؛ چرا که با صدور حکم اثبات مالکیت در حقیقت اعتبار سند رسمی قبلی از بین رفته و با وجود تاریخ مؤخر حکم بر اثبات مالکیت، سند قبلی اثری ندارد.

    به واقع مطلب مطروحه نمی‌تواند پاسخ کاملی بر انتقاد مخالفین اثبات مالکیت در حوزه املاک ثبت شده باشد؛ زیرا در هر حال وجود دو سند متضاد به ظاهر معتبر در مورد یک ملک در ید افراد جامعه چه بسا اعتبار و اهمیت اسناد رسمی را زیر سوال ببرد و مردم را نسبت به این اسناد بی‌اعتماد نماید؛ اما پر واضح است که پاک کردن صورت مسئله راهکار حل مشکل نیست همان‌طور که اقلیتی از قضات نیز با شرایطی عقیده بر پذیرش این دعوی دارند.

     

    معرفی دعوای ابطال معامله

    قبل از ورود در بحث دعوای ابطال معامله لازم است در خصوص حکم وضعی قراردادها توضیح مختصری داده شود تا در ادامه مسائل اختصاصی مربوط به دعوای ابطال معامله را به بحث بنشینیم.

    وضعیت حقوقی یک قرارداد از سه حال خارج نیست: صحیح، باطل، غیرنافذ که به این حالت‌ها حکم وضعی قرارداد گفته می‌شود حکم وضعی قرارداد را قانون مشخص می‌کند و البته وضعیت یک قرارداد ممکن است از یک حالت به حالت دیگری تبدیل شود به عنوان مثال قرارداد غیرنافذ ممکن است به باطل تبدیل شود

    معرفی دعوای ابطال معامله

     
  • روند اجرای پرونده

    شما نیاز به وقت مشاوره حضوری با وکیل متخصص در امور دعاوی ملکی و قراردادها دارید. (برای دریافت وقت با دفتر تماس حاصل فرمائید)
    پس از گرفتن وقت حضوری با وکیل، جزئیات پرونده را برای وکیل شرح داده و چنانچه مدارکی برای اثبات ادعای خود و یا دفاع از خود دارید به وکیل تحویل داده و وکالتنامه وکیل را امضاء می کنید.
    در این مرحله وکیل با تنظیم شکوائیه مراحل قانونی  ابطال اسناد و اثبات مالکیت را پیگیری می کند.

  • مدارک مورد نیاز

    مدارک شناسایی:

    • قبیل شناسنامه
    • کارت ملی

    ارائه سند و یا مدرک و یا قولنامه و توافقات دو طرف قرارداد

  • آرای دادگاه ها

لینک دین
تلگرام
اینستاگرام
الووکیل

ورود اعضا

برای دریافت خدمات حقوقی ثبت نام کنید